Hoyor

Mina hoyor


Vad är Hoya?!

Hoya är namnet på de blommor som vi brukar kalla Porslinsblomma. Inte blommor av porslin som många tror, utan en levande växt.

Den vanligaste Hoya carnosa har nog de allra flesta kommit i kontakt med, mormödrar & farmödrar brukar ha sådan.

 

De flesta Hoyorna är epifyter, växer på andra växter - men inte alla.

Så de vill inte ha så näringsrikjord utan en mager och porösjord.

Hoyornas utbredning är i Asien, både i de svalare miljöerna på Himalayas sluttningar till de mera tropiska delarna av Asien

Namn djungeln inom Hoyavärlden är inte de lättaste att hålla reda på, så vissa hoyor kan ha byttnamn.

Bilderna är inte de allra bästa och kommer att bytas ut så fort jag hinner ta ny... Om du tycker att vissa hoyor ser lite "långhåriga" ut så är det katthår......med 5 katter så finns det överallt här........skyddar lite mot ohyra inbillar jag mig ;o)

Lite Hoyanördigt

Blombilder på Hoyor

Endast blombilder, plant-/bladbilder kommer

Klippa sticklingar

Lite tips vad man ska tänka på när man klipper sticklingar

Att rota sticklingar

Lite tips om rotning av hoyor

Till Salu

Sticklingar till salu och ev. tillbhör till Hoyaodlingen

Jord & Krukor

Lite om odlingmedia

Att rota Hoya sticklingar

Det finns lika många sätt att rota sticklingar som det finns Hoya ordlare

Jag själv använder mig mest av kokosfiber, perlite eller vitmossa som jag har i en zippåse som jag blåser in luft i innan jag stänger då blir det ett miniväxthus.
På så sett håller jag även den nya sticklingen isolerad från mina andra sticklingar om man mot förmodan skulle få med sig några objudna gäster. 
Miniväxthuset är även bra om man tar hem sticklingar från Asien som har en högre luftfuktighet än var vi har i våra hem.

 

Har en speciell sticklingslåda för inkommande sticklingar med extra ljus och ett speciellt sticklingsfönster när dem blivit lite äldre och har rotat sig för att skydda mina egna plantor.

I sticklingslådan får dem bo i ca 6 månader och i "sticklingsfönstret ytterligare 3-6 månader innans de får flytta till rätt väderstreck,

 

Rotar jag sticklingar från mina egna plantor så kan jag blanda sticklingar i samma påse men jag blandar aldrig olika fönster/växtplatser med varandra eftersom man kan ju ha fått ohyra på ena stället men inte på det andra då begränsas letandet.

 

Kokosfibrerna tycker jag passar till nästan alla sticklingar, vitmossan använder jag till multifloror, lasiantha & praetorii samt eriostemma, fast till eriostemmorna gör jag inget miniväxthus eftersom det blir för fuktigt för dem.

Någon vecka innan jag ska plantera sticklingen öppnar jag påsen så den vänjer sig vid den torrare luften.

Rotar man i vatten får man vara observant att sticklingen inte börjar ruttna, nackdelen med rotning i vatten är att rötterna inte blir lika kraftiga som rotning i andra rotningsmedier. Jag har märkt att de få gångerna jag rotat i vatten så kommer rötterna fortare om man rotar i en behållare av färgat glas.

Jord & Krukor

De flesta Hoyorna är epifyter, växer på andra växter så trivs dem bäst i jord som inte är så näringsrik utan en mager och porösjord.

Det finns nog lika många olika varianter av jordblandningar som Hoya odlare.
Mina hoyor bor i en jordblandning av:
50% blomjord
25% Perlite eller Vermikulit
25% små Leca

Men många använder även orkidéjord, kokosfiber i sina jordblandningar, en del odlar i pimpsten (själv har jag inte blivit kompis med pimpstenen)

 

Krukor

Många använder terrakottakrukor eller vanliga plastkrukor, jag har alla mina hoyor i självvattnande krukor.

En del säger att Hoyorna vill ha trångt om rötterna, en del säger att det är en myt men tänker man på ytan rötterna har de har när det växer vilt så är det nog det sistnämnda. Mina hoyor plantera jag i inte allt för stora krukor efter som stora krukor ger mer rottillväxt än planttillväxt har jag märkt. Jag planterar inte om mina hoyor så ofta, kanske vart 2-3 år om inte plantan ser ut att må dåligt, där emot brukar jag med jämna mellanrum fylla på/byta ut  lite jord överst i krukan .